+32498284088 greet@greatservice.be

Praktische dingen die je moet weten als je Virtual Assistant wil worden

Ben jij nieuwsgierig naar een carrière als Virtual Assistant (VA) maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Je bent niet de enige. Veel mensen die overwegen om VA te worden, voelen zich overweldigd door alle mogelijkheden en vragen die daarbij komen kijken. In deze blog deel ik de meest praktische dingen die je moet weten om succesvol als VA aan de slag te gaan.

Wat doet een Virtual Assistant precies?

Als Virtual Assistant kun je een breed scala aan taken uitvoeren, afhankelijk van je vaardigheden en interesses. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, gaat het niet alleen om administratieve taken. VA’s kunnen zich specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals:

  • Personal Assistant: Persoonlijke ondersteuning en dagelijkse taken beheren.
  • Business Support: Bedrijven helpen met projectmanagement, klantenbeheer en zoveel meer.
  • Structuur aanbrengen en Processen optimaliseren: Van chaos naar overzicht, structuur en systemen aanbrengen en vooral ook vereenvoudigen. Meer ROI zonder harder te werken.
  • Graphic Design: Visuele content creëren voor marketingcampagnes.
  • Online leeromgeving bouwen: online cursus creëren en verkopen
  • SEO Copywriting en SEO Management: Zoekmachineoptimalisatie voor betere online vindbaarheid.
  • SEA Management: Het beheren van betaalde advertenties op zoekmachines.
  • Social Media Management: Social media campagnes opzetten en beheren.
  • Email Marketing: Communicatiestrategieën via e-mail ontwikkelen.
  • Event Planning: Het organiseren van events
  • Vertaler of meertalige communicatie: Taalondersteuning bieden aan internationale bedrijven.
  • VA in de financiële administratie: Boekhouding voorbereiden en facturatie beheren.
  • HR Expertise: Bedrijven ondersteunen bij het beheren van personeel en werving.

Zoals je ziet, kan een VA bijna alles doen wat op afstand gedaan kan worden, van online leeromgevingen bouwen tot eventplanning. Dit geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren in een niche waarin jij uitblinkt en te doen wat jou nu echt tonnen energie geeft. Do what you love.

Contracten en Uren: Hoeveel uur per week werk je als VA?

De flexibiliteit van werken als VA is een van de grootste voordelen. Je kunt zelf bepalen hoeveel uren per week je werkt, afhankelijk van je beschikbaarheid en de behoeften van je klanten. Anderzijds is het aantal uren dat je werkt natuurlijk wel gebaseerd op het omzetdoel dat je wil behalen met hetgeen wat je aanbiedt.

Je kan al werken voor een klant vanaf bijvoorbeeld 1u per week. Soms zijn opdrachten 1 malig, soms langdurig. Ook hier is het weer belangrijk om te gaan kijken wat jij zelf als persoon het leukste vindt om te werken. 20 klanten van 1u/week of liever een mengeling van een aantal grotere en kleinere? Langdurige projecten of kort en krachtig een ondernemer verder helpen?

Daarnaast kun je kiezen voor vaste of flexibele uren, afhankelijk van de afspraken met je klant. Sommige bedrijven willen dat je vaste tijden beschikbaar bent, terwijl anderen je volledige flexibiliteit vragen.

Werk je volledig remote of deels ter plaatse bij de klant?

Als VA werk je meestal volledig remote, wat betekent dat je vanuit huis of elke andere locatie met een internetverbinding kunt werken. In sommige gevallen vragen klanten om af en toe ter plaatse aanwezig te zijn. Misschien vind je het zelf ook fijner om af en toe (bijvoorbeeld 1x per maand) live fysiek contact te hebben met elkaar. Ook die voorwaarden of grenzen heb jij als ondernemer duidelijk te hebben bij het creëren van je bedrijf.

Wat zijn de gangbare tarieven als je werkt als Virtual Assistant?

De tarieven voor VA’s variëren afhankelijk van hun expertise en het soort diensten dat ze aanbieden. Over het algemeen liggen de tarieven tussen de €50 en €75 per uur, afhankelijk van je ervaring en het takenpakket dat je aanbiedt. Dit lijkt misschien hoog, maar houd er rekening mee dat je ook verantwoordelijk bent voor eigen kosten zoals software-abonnementen, training en marketing.

Vaak werken VA’s op basis van uurtje factuurtje, waarbij elk uur gewerkt gefactureerd mag worden. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een abonnement, een strippenkaarten of een traject. Wat voor jou het beste voelt.

Vb strippenkaart: je verkoopt 10u werk aan € 600. Binnen een bepaalde tijd worden deze uren opgebruikt. Maandabonnement: als je maandelijks specifieke taken uitvoert, kan je afspreken om die maandelijks voor bijvoorbeeld € 250 uit te voeren. Dit geeft jou en je klant flexibiliteit en duidelijkheid over de kosten.

Wat wordt er minimaal verwacht van een Virtual Assistant?

Je hoeft geen uitgebreide diploma’s te hebben om VA te worden, maar relevante ervaring en een set van specifieke vaardigheden zijn belangrijk. Bedrijven zoeken VA’s die zelfsturend zijn, goed georganiseerd en proactief. Veel succesvolle VA’s hebben eerst ervaring opgedaan in loondienst of hebben specifieke opleidingen gevolgd om hun vaardigheden te ontwikkelen.

Het is ook belangrijk om te beslissen of je een manusje van alles wil zijn of je wilt specialiseren in een vakgebied. Hoe meer expertise je hebt, hoe hoger je tarieven kunnen zijn.

Hoe vind je als VA klanten?

De beste manier om klanten te vinden is door actief te netwerken, zowel online als offline. Sterk netwerken kan je helpen om klanten te vinden, maar als je wilt groeien naar een schaalbaar online aanbod, is het inzetten van online marketing essentieel.

Om sterk te kunnen netwerken is het belangrijk om jouw boodschap helder te hebben, zodat je deze vol vertrouwen met iedereen kunt gaan delen.

Afhankelijk van wat je precies aanbiedt en voor wie, kan je gericht op zoek gaan naar klanten.

In elk geval: je hebt niet percé een website, social media en ingewikkelde email funnels nodig om voor klanten aan de slag te gaan. Je prioriteit ligt bij het creëren van een unieke onderscheidende boodschap.

Conclusie: Je hoeft niet alles te weten om te starten

Als Virtual Assistant hoef je niet alles vanaf dag één te weten. Begin met een duidelijke boodschap en specialisatie, en bouw vanaf daar verder. Door goed te begrijpen wat je unieke vaardigheden zijn en hoe je deze kunt aanbieden aan je ideale klant, kun je al snel een succesvolle carrière als VA opbouwen.

Wil je meer leren over hoe je als VA klanten kunt vinden en je business kunt opbouwen? Bekijk dan mijn online cursus Great Impact, waarin ik je stap voor stap help bij het creëren van een unieke boodschap en je leer hoe je klanten aantrekt, zonder overweldigd te raken.”

Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding om je VA-bedrijf te lanceren? Kies dan voor Great Coaching en krijg 1-op-1 ondersteuning om snel resultaten te zien.